FOTO: BOSCH a inaugurat la Blaj o clădire de birouri unică în România. Ce înseamnă ”inspiring working conditions”
Data:08/11/2019
BOSCH a inaugurat la Blaj o clădire de birouri unică în România. Compania a implementat acolo cele mai noi standarde la nivel mondial, pentru asemenea tipuri de clădiri. 250 de angajați vor munci într-un spațiu foarte modern, cu zone pentru comunicare, săli de ședințe care pot fi folosite ad-hoc, spații pentru conferințe pe skype, încăperi în care se poate munci în liniște deplină, un loc de luat masa, spații de recreere și pentru activități sociale și multe altele.
În locul unor numere, sălile birourilor Bosch Blaj au primit nume ale unor mari sportivi români, cum ar fi Gheorghe Hagi, Helmuth Duckadam, Mircea Lucescu sau Cătălina Ponor. Potrivit reprezentanților companiei, totul este conceput în sprijinul angajaților.
”Există viață și la serviciu, după cum există treabă și acasă”, a spus unul dintre vorbitori, cu prilejul inaugurării, care a avut loc joi.
„Conceptul de amenajare a clădirii, care oferă condiţii de muncă inspiraţionale, este extraordinar, pentru că permite noi forme de cooperare, mai deschise şi mai conectate”, a declarat Alexander Firsching, directorul comercial al fabricii Bosch din Blaj.
„Conceptul noii clădiri de birouri oferă un nivel ridicat de colaborare, având în vedere condiţiile de muncă dinamice pe care le oferă. Interacţiunea rapidă accelerează procesele, creşte calitatea, designul atractiv al spaţiului de lucru fiind un plus pentru angajaţii noştri.
Această nouă clădire este un pas important în dezvoltarea fabricii Bosch din Blaj, fiind un angajament pentru viitorul Bosch în România şi în Blaj”, a declarat Dirk Arnold, directorul tehnic al fabricii Bosch din Blaj.
Compania a investit peste șapte milioane de euro în noua clădire. Lucrările de construcție au început în martie 2018 şi au fost finalizate în septembrie 2019.
Noua clădire are o suprafatață totală de 5,700 de metri pătraţi, dispuși într-un regim de înățime cu parter și un etaj și va găzdui aproximativ 250 de angajați, precum şi laboratoarele de testare din fabrică.
Noua clădire este rezultatul extinderii activității de producție la Blaj și un semn legat de dezvoltarea pe termen lung a fabricii.
A fost un eveniment restrâns și discret, în prezența managementului companiei, la care au fost invitați și primarul din Blaj, Gheorghe Rotar, președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, șefa Inspectoratului Școlar Județean, Marcela Dărămuș, prorectorul Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Andrea Muntean și nu în ultimul rând consulul german de la Sibiu, Hans Eric Tischler.
”Această clădire a fost proiectată pe baza conceptului inspiring working condition, un nou concept al Bosch la nivel mondial, menit să crească flexibilitatea, să încurajeze comunicarea și colaborarea dintre echipe și dintre membrii acestora și veți vedea în timpul turului că vorbim despre un mediu de lucru diferit de cele clasice.
Mai flexibil prin aceea că are elemente cum ar fi social area, focus rooms și multe alte elemente pe care le puteți vedea” le-a spus celor prezenți unul dintre reprezentanții companiei.
Tehnologie de top la nivel mondial, la Blaj
La Blaj, Bosch implementează, printre altele, soluții de industrie 4.0, cum ar fi sistemele de monitorizare a producției și soluțiile inteligente pentru sudura cu laser.
Drept recunoaștere a calității produselor sale, fabrica din Blaj va deveni, începând cu anul 2020, unitatea de producție coordonatoare a Bosch pentru senzorii de detonație, la nivel global.
De asemenea, fabrica Bosch din Blaj este una dintre cele trei fabrici Bosch din Europa unde sunt produși senzori NOx, senzori care reprezintă o parte din inovația revoluționară a companiei în tehnologia diesel.
Unitatea de producție Bosch din Blaj și-a început activitatea în 2007, deservind sectorul tehnologiei industriale. Fabrica s-a dezvoltat rapid, iar această evoluție s-a remarcat încă din anul 2012, odată cu creșterea numărului de unități de producție, când fabrica Bosch din Blaj a și-a extins aria de expertiză către industria auto.
Bosch produce la Blaj componente pentru industria auto, precum senzori de viteză a roților, senzori de turație a arborelui cotit, senzori și componente electronice pentru grupul motopropulsor.
Bosch în România
Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de 25 de ani şi numără peste 8.000 de angajaţi în cinci entităţi. În anul 2018, Bosch a înregistrat un volum de vânzări de 452 milioane de euro pe piaţa din România.
Reprezentanții companiei spun că vânzările totale nete, incluzând vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, au atins 1,2 miliarde de euro.
Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara.
Școala Duală Bosch: sursă de tehnicieni specializaţi
Bosch a dezvoltat la Blaj un parteneriat pentru Școala Duală cu Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” din localitate. Trei noi grupe de elevi de clasa a IX-a au început, în această toamnă, cursurile în regim de școală duală pentru specializările de sculer matrițer, mecanic în industrie şi utilaje de prelucrări mecanice, dar și electrician constructor și instalații în industrie.
Fabrica Bosch din Blaj oferă elevilor înscrişi în programul de învățământ dual o gamă largă de beneficii, cum ar fi acces la servicii medicale, masa de prânz asigurată, transport gratuit, echipament de lucru, rechizite, prioritate la angajare și posibilitatea de a-şi continua studiile în cazul în care doresc să obţină diploma de bacalaureat.
Elevii beneficiază de o bursă dublă care presupune, alături de contribuția statului, şi contribuția companiei. Adițional, Bosch se angajează să doteze atelierele cu echipamentele necesare pentru ca elevii să beneficieze de cea mai bună pregătire tehnică.