Anumite boli majore ale animalelor nu beneficiază de profilaxie specifică (vaccin) sau tratament medicamentos, motiv pentru care respectarea condițiilor minime de biosecuritate esre singura modalitate prin care aceste boli pot fi prevenite.
Pesta porcină africană (PPA) este o boală contagioasă, cu mortalitate ridicată, pentru care nu există vaccin. Nu reprezintă pericol pentru sănătatea umană, dar duce la pierderi economice importante. În ultimii 3 ani, România s-a confruntat cu evoluția agresivă a pestei porcine africane atât în exploatațiile cu porci domestici, cât și în populația de mistreți.
Cum recunoașteți un animal bolnav de PPA: febră, nu mănâncă, este abătut, piele înroșită, diaree cu sânge.
Boala se transmite prin:
– contactul animalelor sănătoase cu cele bolnave;
– contactul omului cu animalele bolnave și apoi cu animalele sănătoase;
– sângele, țesuturile, excrețiile și secrețiile provenite de la animalele bolnave;
– furaje echipamente, vehicule, păsări, rozătoare, insecte, persoane contaminate;
– hrănirea porcilor cu resturi alimentare contaminate.
Pentru protejarea sănătății animalelor dumneavoastră trebuie să țineți cont de următoarele recomandări:
– Nu cumpărați și nu bvindeți animale neidentificate, fără documente de mișcare, fără certificat sanitar-veterinar pentru porcien/cabaline, respectiv pentru animale destinate abatorizării, eliberat de medicul veterinar;
– Nu scoateți/introduceți scroafele/vierii din/în exploatație în vederea efectuării montei;
– Solicitați medicului veterinar identificarea/microciparea animalelor din gospodărie;
– Anunțați orice caz suspect (animal mort sau semne clinice) medicului veterinar;
– Folosiți echipamentul de protecție (salopetă, cizme de cauciuc) numai în adăpostul animalelor/porcilor;
– Utilizați dezinfectanți pentru încălțămintea folosită, la intrarea și ieșirea din adăpostul animalelor/porcilor. În acest sens se vor amenaja dezinfectoare pietonale la intrarea în adăpost;
– Nu hrăniți porcii cu resturi animale de la bucătărie (lături-resturi de la carne și produse din carne de porc/mistreț, în special nepreparate termic);
– Evitați intrarea în adăpostul porcilor, timp de 48 de ore, în cazul în care participați la activități de vânătoare;
– Evitați contactul direct sau indirect cu mistreții/mediul silvic;
– Evitați accesul persoanelor străine, nejustificat în adăpostul animalelor;
– Folosiți în hrana porcilor nutrețurile vegetale numai după minim 30 de zile de la recoltarea acestora;
– Folosiți paiele ca așternut, timp de 90 de zile de la recoltarea acestora;
– Cuățați și dezinfectați orice echipament pe care îl folosiți.
În cazul în care sunt stabilite restricții de către autoritățile competente ca urmare a confirmării pestei porcine africane în zonă, aveți următoarele obligații:
– Respectați decizia de plasare sub supraveghere în suspiciunea de pestă porcină africană și indicațiile medicului veterinar în ceea ce privește restricțiile de mișcare a porcilor;
– Porcii și produsele provenite de la aceștia nu trebuie să părăsească gospodăria;
– Anunțați medicul veterinar dacă porcul dumneavoastră nu mănâncă și stă mai mult culcat;
– Nu sacrificați porcul înainte de inspecția medicului veterinar.
Orice modificare a stării de sănătate a animalelor și orice veniment (fătare, vânzare/cumpărare, pierdere, moarte) vor fi anunțate medicului veterinar, la telefon 0727-262.097.
Dr. Munțiu Ioan, medic primar veterinar