Centenarul Unirii a fost marcat la Blaj, marți, 20 noiembrie, prin reconstituirea „Zborului Unirii”,Bacău – Blaj pe Câmpia Libertății și prin dezvelirea plăcii omagiale, de pe Primăria Blaj, cu blăjenii făruitori ai Unirii.
Peste 1000 de blăjeni și aproximativ 200 de băcăuani, elevi eminenți și funcționari în Consiliul Județean și Primăria Bacău, s-au aflat pe Câmpia Libertății, când 6 avioane au survolat adunarea, într-o reconstituire a celebrului „Zbor al Unirii” făcut de locotonentul Vasile Niculescu Popa, care a adus, în 1918, mesajul Guvernului României, aflat atunci la Iași, către fruntașii români din Transilvania, care pregăteau Adunarea de la Alba Iulia.
După ce Fanfara Județului Alba a intonat Imnul Național al României, delegația băcăuană a prezentat mesajul acestui județ pentru țară, pentru a fi transmis autorităților din Alba. Reprezentanții Primăriei și Consiliului Județean bacău au dat citire mesajelor celor două instituții, în timp ce primarul municipiului Blaj și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, au rostit discursuri de recepție a acestor mesaje.
Iată discursul primarului Gheorghe Valentin Rotar, cu această ocazie:
„ZBORUL UNIRII
Frați români! Distinsă adunare!
În aceste zile de mare sărbătoare vă spun bine ați venit la Blaj! Ca Primar al Blajului, vă îndemn să ne bucurăm cu toții că am ajuns să celebrăm pe Câmpia Libertății din Blaj un veac de la Zborul Unirii! La fel ca acum 100 de ani, Blajul vă primește cu bucurie și speranță, dar și cu credința că neamul românesc are puterea să se ridice la înălțimea marilor fapte ale înaintaților săi.
Blajul, păstrează cu sfințenie cuvintele lui Simon Bărnuțiu care arăta că: Libertatea unui popor este bunul lui cel mai înalt și naționalitatea e libertatea lui cea din urmă.
Onorată asistență, sunt mândru că, în istoria zbuciumată a acestui popor, Blajul a rămas un reper al demnității și luptei pentru libertate. Sunt câteva repere în istoria acestei națiunii de care nimeni nu a îndrăznit să se atingă. Unul dintre acestea este Câmpia Libertății, unde ne aflăm azi!
Dragi oaspeți din Moldova, vreau să vă asigur că, la fel ca acum 100 de ani, la Blaj și în Transilvania ”tot românii sunt stăpâni!” Cu tot amarul istoriei noastre recente, vă spun, la fel cum a zis și Bărnuțiu, în 1848, în Catedrala Blajului că :”fost-am cu ungurii și nu ne-am ungurit, fost-am cu sașii și nu ne-am săsit, fost-am cu rușii și nu ne-am rusit, ci am rămas credincioși neamului și limbii noastre pe care le-am apărat ca pe lumina ochilor!”
Astăzi la Blaj refacem drumul documentelor Unirii, pentru că Blajul și valorile Blajului au fost determinante pentru marele eveniment istoric al românilor de la 1 decembrie 1918. De aceea vă îndemn, la fel ca acum 100 de ani, ca Blajul să fie doar un popas al bucuriei noastre și inimile tuturor să se îndrepte spre Alba Iulia. Din Blaj, de pe Câmpia Libertății, să duceți la Alba Iulia, odată cu spiritul de libertate, o bucată de tricolor în suflet și să spuneți tuturor că la Blaj clopotul Catedralei bate românește, Stejarul lui Avram Iancu a rămas falnic, iar Crucea Iancului e în picioare și îi veghează pe români la fel ca acum un veac!
LA MULȚI ANI ROMÂNIA!”
Manifestarea de pe Câmpia Libertății s-a încheiat cu o horă a Unirii, pe cântecele patriotice interpretate de Veta Biriș, Ansamblul „Muguri de Tezaur” și soliștii Ansamblului Folcloric „Augustin Bena” al Județului Alba.
Marți după amiaza, în fața Primăriei Blaj a avut loc dezvelirea plăcii comemorative ce conține numele celor 37 de blăjeni, „făuritori ai Mari Uniri”, care au fost desemnați să participe la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, locul unde s-a hotărât unirea cu țara. În cadrul acestei ceremonii, autoritățile locale și județene au prezentat mesaje cu ocazia Centenarului Unirii și s-a organizat un scurt moment religios.
Primarul Gheorghe Valentin Rotar a rostit următorul discurs:
„BLAJUL SALUTĂ ALBA IULIA…BLAJUL SALUTĂ ROMÂNIA !
Onorați oaspeți, dragi invitați, frați români!
În calitate de Primar al Blajului, dați-mi voie să mă alătur emoției care în aceste zile cuprinde România și să mă plec în fața patriotismului și eroismului atâtor oameni care au făcut posibilă Marea Unire de la 1 decembrie 1918 de la Alba-Iulia. Blajul, acest centru al românismului luminat, a fost în toată istoria sa în fruntea luptei românilor din Transilvania pentru dreptate socială și națională, iar idealul făuririi României Mari s-a afirmat răspicat la Blaj, în 1848 pe Câmpia Libertății, unde, din piepturile a zeci de mii de români a răsunat: NOI VREM SĂ NE UNIM CU ȚARA!
Evenimentul de azi nu numai că evocă marile fapte ale înaintașilor, dar, pentru noi blăjenii, are și o semnificație aparte: aceea că este greu de imaginat că Marea Unire de la Alba Iulia din 1918 ar fi existat fără lupta Blajului. Catedrala Blajului, locul unde s-au rugat atâtea personalități ale istoriei noastre și martorul semeț al Supplex Libellus Valachorum, al Școlii Ardelene, al Revoluției Române din Transilvania, cu Marea Adunare Națională din 1848 de pe Câmpia Libertății, al Pronunciamentului de la Blaj, al manifestărilor ASTREI, cu zborul lui Aurel Vlaicu, depune și azi chezășie că Blajul s-a pus în slujba țării: cu crucea, cu școala și cu arma. Aceste argumente istorice, au făcut ca în noiembrie 1918 documentele Unirii să ajungă pe calea aerului, din Moldova la Blaj, pe Câmpia Libertății, iar la Alba Iulia, pe 1 decembrie, Blajul să trimită un număr de 37 de delegați, pe care-i omagiem azi, aici.
Istoria ne arată, însă, că faptele de glorie ale Blajului au fost plătite nedrept și scump, dar calea Blajului a fost dreaptă, iar Clopotul Catedralei și credința în Dumnezeu au ținut vie flacăra speranței în libertate. Tot așa, azi, clopotele care au răsunat la Blaj, ne amintesc că acum 100 de ani „Visurile stropite cu atâtea lacrimi și sânge s-au împlinit” și ne vestesc că România ne așteaptă să cinstim memoria înaintașilor pe locurile unde acum un veac: „S-au întâlnit frații, s-au sărutat camarazii, s-au înfrățit vitejii”. De aici, din Piața istorică a Blajului, permiteți-mi să transmit salutul nostru către Alba Iulia și România cu gândul ca Dumnezeu să-i ocrotească pe români!”
La ora 16:00, clopotele tuturor bisericilor din Blaj și din județ au bătut de 100 de ori, în cinstea zilei de 20 noiembrie 1918, atunci când Consiliul Național Român Central a anunțat convocarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918.