„Blajul se înclină cu emoție în fața eroismului atâtor oameni care au făcut posibil momentul astral al zilei de 1 decembrie 1918! Sunt mândru, ca primar al acestei comunități, că Blajul a fost prezent în primele rânduri ale pregătirii acestui eveniment, prin oamenii săi, prin Catedrala Blajului, prin Școlile Blajului și prin Câmpia Libertății, adevărați piloni ai patriotismului românesc luminat! De 300 de ani, Blajul s-a ridicat la înălțimea istoriei, punându-se în slujba românilor cu toată puterea sa. Nu se putea ca acum, la 100 de ani de la Marea Unire, Blajul să nu încerce să se ridice din nou la înălțimea faptelor înaintașilor săi, prin realizările și performanțele sale.”
În aceste Zile Sfinte, de mare sărbătoare, gândul luminat al Blajului se îndreaptă spre Alba Iulia. Aici, în inima Transilvaniei, istoria reînvie, în fiecare an în decembrie, între Dealul Furcilor – locul unde Horea a fost tras pe roată și Catedrala Reîntregirii – locul sacru al Încoronării României Mari.
În acest spațiu se regăsește toată lupta și inteligența națiunii române, dar și împlinirea celui mai mare vis: UNIREA! De atunci…au trecut 100 de ani!
Blajul se înclină cu emoție în fața eroismului atâtor oameni care au făcut posibil momentul astral al zilei de 1 decembrie 1918!
Sunt mândru, ca primar al acestei comunități, că Blajul a fost prezent în primele rânduri ale pregătirii acestui eveniment, prin oamenii săi, prin Catedrala Blajului, prin Școlile Blajului și prin Câmpia Libertății, adevărați piloni ai patriotismului românesc luminat!
De 300 de ani, Blajul s-a ridicat la înălțimea istoriei, punându-se în slujba românilor cu toată puterea sa. Nu se putea ca acum, la 100 de ani de la Marea Unire, Blajul să nu încerce să se ridice din nou la înălțimea faptelor înaintașilor săi, prin realizările și performanțele sale.
În anul Centenarului și la 170 de ani de la Revoluția din Transilvania, Blajul a înțeles să reabiliteze Panteonul libertății românilor – Câmpia Libertății – locul de unde, la 1848, din zeci de mii de piepturi, s-a strigat pentru prima dată: NOI VREM SĂ NE UNIM CU ȚARA!
De pe dealul Crucii Iancului, numele Blajului și duhul Crăișorului Munților veghează ca tricolorul românesc să fluture liber pe Câmpia Libertății!
Palatul Cultural din Blaj și-a redeschis, în luna mai, porțile, pentru ca oamenii să aibă acces din nou, după zeci de ani, la un act cultural de calitate! Prin reabilitarea acestui imobil, Blajul repune pe harta României și aduce în circuitul european unul dintre cele mai frumoase edificii de cultură din Transilvania.
În anul 2018, Blajul a înțeles să-și mărească și să-și consolideze infrastructura rutieră, unul din factorii dezvoltării unei comunități moderne! Reabilitarea Podului de peste Râul Târnava Mare se va dovedi, în timp, un punct esențial, atât in diversificarea legăturilor rutiere dintre Blaj, Alba Iulia și accesul la drumurile europene, cât și pentru dezvoltarea urbană a Blajului în viitorul apropiat.
Anul Centenar s-a dovedit pentru Blaj și pentru județul Alba un an unic în istoria sportului românesc! Organizarea, la București, a Turneului Final Four al Ligii Campionilor la volei feminin constituie unul dintre cele mai mari evenimente din istoria sportului românesc, la care Blajul și județul Alba au participat ca actori principali. Cu această ocazie, Volei Alba Blaj, echipa județului în formă de inimă, a devenit Vicecampioană a Europei, realizând cea mai mare performanță a voleiului feminin românesc!
Aceste realizări unice au condus la ideea dezvoltării infrastructurii sportive a Blajului. Construirea bazinului de înot acoperit de dimensiuni reduse va asigura, în scurt timp, posibilitatea ca fiecare copil sau adult să poată practica înotul în tot timpul anului.
Moștenirea marii performanțe sportive a Blajului va rămâne cimentată, în timp, în Sala de Sport Polivalentă, a cărei contract de execuție s-a semnat cu câteva zile înainte de 1 decembrie 2018! Astfel, istoria sportivă a Blajului și a județului Alba se va scrie și în una dintre cele mai cochete săli polivalente din România.
Acestea sunt „faptele” Blajului în anul Centenar al Marii Uniri!
Așa a înțeles Blajul să contribuie la ridicarea Transilvaniei și la dezvoltarea României în anul 2018!
Toate aceste realizări nu puteau fi atinse, însă, fără Spiritul Blajului!
Acest spirit luminat, alături de vocația europeană a Blajului, au stat în trecut la baza dezvoltării conștiinței naționale, bazată pe principiile libertății, egalității și fraternității, iar în prezent stau la baza modernizării vieții sociale! Acum, la Centenarul Marii Uniri, Blajul european trimite un salut frățesc către Cealaltă Capitală – Alba Iulia, cu gândul ca UNIREA, ca amintire a eroismului românilor arătat pe câmpurile de luptă ale Marelui Război, cât și a patriotismului și inteligenței oamenilor politici de acum 100 de ani, dovedite în marile negocieri ale tratatelor de pace, să îndrepte România de azi spre valorile fundamentale ale Europei.
Aceasta este speranța Blajului de Centenarul Marii Uniri, pentru România!
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!
GHEORGHE VALENTIN ROTAR
Primarul Blajului